ponedeljek, 28. februar 2011

Janko Orač

Janko Orač

Slikar Janko Orač se je rodil 3. junija 1958 v Celju. Šolal se je na grafični šoli v Ljubljani. Leta 1997 je diplomiral na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani pri prof. Dušanu Kirbišu.

Imel je več kot petdeset samostojnih razstav, najobsežnejši pregled svojega, zdaj že dvajsetletnega ustvarjalnega dela je imel leta 2002 v Galeriji sodobne umetnosti v Celju.

Za svoja dela je prejel številna priznanja. Je slikar, grafik, ilustrator in grafični oblikovalec. Ima status svobodnega likovnega ustvarjalca in je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Živi in ustvarja v Novem mestu. Barve in krajinski motivi opredeljujejo njegovo slikarsko iskanje, kjer spregovorijo pomensko značilno grajene podobe z vrsto simbolnih in metaforičnih izzivov, ki z gledalcem vzpostavljajo svojevrsten intimen odnos.

Kljub številnim slikarjevim intervencijam ostajajo slike zračne in svetle, polne optimizma, kjer je barva nosilka njegove pripovedi o naravi, ki ostaja vir njegovih umetniških iskanj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar