torek, 1. marec 2011

Gloria Zoitl

Gloria Zoitl

Kiparka in slikarka Gloria Zoitl se je rodila leta 1945. Od leta 1975 do 1981 se je šolala na Mozarteumu v Salzburgu, kjer je študirala kiparstvo pri prof. Ruediju Amoldu.

Leta 1983 je obiskovala poletno šolo pri Danielu Spoerriju v Salzburgu, v letih od 1983 do 1984 pa se iz slikarstva izpopolnjevala slikarstvo pri Raurisu. Sodelovala je na mnogih skupinskih razstavah in mednarodnih likovnih delavnicah v Španiji, Italiji, na Hrvaškem in v Sloveniji.

Od leta 1989 je pripravila okrog petnajst samostojnih razstav. Leta1986 je prejela nagrado združenja umetnikov v Salzburgu. Živi in ustvarja v Salzburgu v Avstriji.

Svet umetnosti je svet sanj, iskanj, izzivov in strahov, ki jih likovni ustvarjalec najpogosteje ujame s črto, barvo in kompozicijo, če gre za klasično slikarstvo, v izbranem kiparskem materialu v razponu od gline, lesa, kamna do stekla, vse bolj pa tudi v sodobnejših medijih, ki razširjajo izrazne možnosti do neslutenih meja.

Izbor je prepuščen trenutnemu avtorjevemu navdihu, njegovi intimni naravnanosti in potrebi, ki narekuje način izražanja svojega notranjega, domišljijsko bogatega sveta. Gloria Zoitl se spontano prepušča izzivom, ki jih udejani v jeziku, ki je samo njen, prepoznaven in iščoč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar