sreda, 2. februar 2011

Zvest Apollonio

Zvest Apollonio

Slikar in grafik Zvest Apollonio se je rodil 15 maja leta 1935 v Bertokih pri Kopru. Leta 1960 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1964 pri profesorju Gabrijelu Stupic zaključil šolanje na slikarski specialki.

Od leta 1973 do 1989 je opravljal dolžnosti docenta, izrednega in rednega profesorja, prodekana in vodje grafičnega oddelkana Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Doslej je imel Apollonio več kot sto štirideset samostojnih razstav v pomembnih slovenskih in tujih galerijah ter sodeloval na številnih razstavah in mednarodnih manifestacijah sodobnega slikarstva in grafike doma in v tujini.

Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah in delavnicah, med njimi Abitanti, mmm art Medana, Sinji vrh, ESPRIMA 04 v Štanjelu.Za svoje delo je prejel več kot trideset nacionalnih in mednarodnih nagrad, med katerimi so najpomembnejše nagrada Prešernova sklada za slikarstvo in grafiko leta 1072, Jakopičeva nagrada za slikarstvo leta 1984 in istrska nagrada Alojza Kocjančiča leta 2003.

Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, kiparstvom, risbo, ilustracijo, z likovnim opremljanjem knjig in publikacij, mozaikom in s scenografijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar