sreda, 26. januar 2011

Rosario Calì

Rosario Calì

Rosario Calì je rojen v Catanii leta 1943. Leta 1959 je pridobil diplomo »Mojstra umetnosti, in leta 1961 Diplomo keramika. Je živel in se izobraževal v Rimu, na Akademiji za lepe umetnosti pri profesorjih Maccari, Guttuso, Gentilini… Umetnik se je poleg slikarstva ukvarjal tudi s kiparstvom, z mozaikom in z grafiko.

Leta 1964 je v Catanii ustanovil skupino »Gruppo UZ« in istoimensko umetnostno galerijo. Skupino so sestavljali tudi D’Angelo, Lo Meo, Fiore, Camilleri, Teri, Santacroce… O njegovi grafiki so pisale mnoge leposlovne revije in časopisi.

V okviru zbirke “O.B.I.”, direktorja Fortunata Grossa, je ilustriral knjigo o umetnosti “Raccordi” (Catania 1993). Je poučeval mozaik v Catanii pri šoli Istituto Professionale d’Arte “Ars et Labor”, likovni pouk na raznovrstnih srednjih šolah Sicilije in risanje ter krašenje na Umetniškem liceju v Catanii.

Umetnik je med ustanovitelji, skupaj s Pinom Bonannom, umetniškega gibanja “Cromatismo Ermetico”. Leta 2002 vstopi v gibanje “Verticalismo”.Je prisoten v Palermu na razstavi gibanja v galeriji Nuovo Millennio, in skupaj s skupino “Verticalismo” na Sejmu umetnosti v Montecarlu, ter na sejmu Arte Fiera v Bologni leta 2006. Je avtor bronaste trofeje “Ippocrate” , ki jo je ustanovil dr.Fimognari, ki jo letno podeljuje Zdravniška zbornica iz Catanie. Udeležil se je mnogih skupinskih in samostojnih razstav doma in v tujini.

Ni komentarjev:

Objavite komentar