torek, 26. oktober 2010

Ivan Jakhnagiev

Rodil se je leta 1948 v Sofiji, Bolgarija.

Ivan Jakhnagiev je študiral slikarstvo na Likovni akademiji v Sofiji Arti di Sofia, diplomiral je leta 1977. Njegova umetniška dejavnost, ki se ponaša z več kot tridesetletnimi izkušnjami in z več kot sto osebnimi razstavami v galerijah in javnih prostorih celotne Evrope, seže od slikarstva do grafike, od muralov pa do ilustracij.

Je pionir body art v svoji državi, imajo ga za enega od največjih bolgarskih sodobnih umetnikov. Slavni so predvsem slikarski ciklusi “Erotika”, “Pomlad”, “Liki” in “Samostani”. Leta 2004, ob njegovem rojstnem dnevu, mu je Predsedstvo Republike Bolgarije posvetilo retrospektivo v prostorih Parlamenta. Istega leta je bila tudi njegova prva osebna razstava v Rimu. Trenutno živi in dela med Sofijo in Rimom.

Umetnik z znatnim slikarskim značajem, eklektik z širokimi kreativnimi interesi, razodeva svojo nenasitno kreativnost skozi kontaminacijske obike barv, predstav s socialnimi napotki. Antikonformistični umetnik, vnaša v Bolgarijo, že od 90tih let, body-art in številni so njegovi posegi, da bi zbudil pozornost javnega mnenja v zvezi z družbeno aktualnostjo. Več kot trideset let zasleduje skrbno raziskavo veljave in bistva barve ter lahkotnost in komplementarnost oblik, pri tem realizira dela čiste liričnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar