četrtek, 17. november 2011

Donald Urquhart

Rojen leta 1959, je študij končal na College of Art v Edinburgu, kjer danes tudi poučuje. Donald Urquhart je svetovno prepoznaven in vodilni sodobni škotski slikar, katerega delo je osredotočeno predvsem na pokrajine. Razstavlja po celem svetu, največ pa v irskem Muzeju moderne umetnosti.

V številnih projektih tesno sodeluje z arhitekti in za projekt AN TURAS na otoku Tiree je leta 2003 prejel državno nagrado za najboljšo zgradbo. Poskrbel je za celovito opremo Kraljeve bolnišnice v Edinburgu in leta 2005 prejel državno nagrado (Scottish Design Award) za najboljšo zgradbo javnega značaja. Leta 2008 je bil izvoljen v Kraljevo škotsko akademijo.

Delo Donalda Urquharta je subtilno in trajno. Odkar ustvarja, neprestano raziskuje kompleksnost, vsebovano v preprostem. V središču njegovega ustvarjanja je pokrajina in njegova notranja potreba, da se nanjo odziva. Njegova pokrajina ni preprosta slika, pač pa način razmišljanja in refleksija nanjo. Na ta način je njegovo delo globoko ekološko, opominja nas na naše bivanje znotraj narave in sili v razmislek o našem habitatu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar