sreda, 23. marec 2011

Vida Slivniker

Vida Slivniker

Slikarka Vida Slivniker se je rodila leta 1945 v Radljah ob Dravi. Najprej se je šolala na Pedagoški akademiji v Mariboru, leta 1966 se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani.

Po diplomi pri prof. Maksimu Sedeju je študij nadaljevala na slikarski specialki pri prof. Zoranu Didku in prof. Gabrijelu Stupici.

Od leta 1970 je delala kot likovna pedagoginja na ljubljanskih srednjih šolah in se leta 1986 odločila za status samostojnega umetnika. Istega leta ji je bil podeljen naziv docentke za slikarstvo.

Ukvarja se s slikarstvom, sodeluje pa tudi pri različnih likovnih projektih, od opreme pesniških zbirk do oblikovanja predlog za izdelavo dekorativnega blaga.

Oblikuje tudi darilne kolekcije, ki jih sestavljajo male grafike, poslikane rute, darilni papir, koledarji in razglednice. S številnimi samostojnimi razstavami se od leta 1969 predstavlja domači javnosti, razstavljala pa je v številnih galerijah v evropskih središčih in v Ameriki.

Že kot študentka je Vida Slivniker prejela študentsko Prešernovo nagrado, pozneje tudi več pomembnih nagrad in priznanj doma in na tujem. Njene slike so v javnih in zasebnih zbirkah v Angliji, Franciji, Kanadi, Tuniziji, ZDA in Sloveniji. Živi in dela v Ljubljani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar