ponedeljek, 14. februar 2011

Klavdij Palčič

Klavdij Palčič

Slikar, grafik, ilustrator in scenograf Klavdij Palčič se je rodil 5. avgusta 1940 v Trstu. Po maturi na znanstvenem liceju v Trstu je nameraval študirati politične vede, a se je odločil za likovno dejavnost in se vpisal na umetnostni licej v Benetkah, kjer je leta 1964 tudi diplomiral.

V šestdesetih letih je bil član tržaške skupine “Raccordosei-Arte viva” ter poučeval risanje in umetnostno zgodovino v slovenskih srednjih šolah na Tržaškem in v Gorici.

V sedemdesetih letih je v Trstu ustanovil in vodil grafični atelje. Sodeloval na številnih ljubljanskih mednarodnih grafičnih bienalih in na mnogih antoloških razstavah umetnikov iz Furlanije-Julijske krajine.

Priredil je osemdeset samostojnih razstav in sodeloval na več kot sto petdesetih drugih skupinskih predstavitvah v Sloveniji, Italiji in drugod po svetu. Za svoj bogati opus je prejel vrsto nagrad in priznanj tako v Sloveniji kot v Italiji in drugod po svetu.

Leta 1984 je prejel nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo in scenografijo.

Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustriranjem mladinskih knjig in zbirk (ilustriral več kot štirideset knjig), risbo, scenografijo in kostumografijo. Živi in ustvarja v Trstu v Italiji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar