sreda, 23. februar 2011

Gustav Januš

Gustav Januš

Slikar Gustav Januš se je rodil v Selah na Koroškem 19. septembra 1939.

Bil je učitelj slovenščine, risanja, fizike in matematike na Koroškem, vendar se je od zgodnjih mladostnih let ukvarja s slikarstvom in s pesništvom.

Kot pesnik in slikar se je s svojimi pesniškimi zbirkami in prepoznavnimi opusi slik vidno vpisal v nemški in tudi slovenski kulturni prostor. Od leta 1969, ko je imel svojo prvo samostojno razstavo v dunajski galeriji Autodidakt, je imel blizu šestdeset samostojnih razstav in od tega leta naprej je tudi sodeloval na vrsti skupinskih razstav, predvsem v Avstriji, Sloveniji in Italiji.

Izdal je deset pesniških zbirk. Je član društva umetnikov Koroške.. Živi in ustvarja v Podrožci-Rosenbachu v Avstriji Resen, dramatičen in igriv slika svoje črne pesnitve z velikim občutkom za črto, ki gradi strogo premišljeno in analitično kompozicijo, kjer se ob črnih vsebinskih akcentih, lisah (v pomenu »tache«) odzivajo siva, rumena, modra, zelena ali rdeča ozadja.

Nosilka Januševe pripovedi je črna barva, zgovorna in celo pripovedna v spektru nians, ki absorbirajo vso svetlobo in vse barve, da le-te še bolj zažarijo, še bolj kontrirajo ali vzpostavljajo dialog.

Ni komentarjev:

Objavite komentar