četrtek, 20. januar 2011

Janez Matelič

Janez Matelič

Slikar in grafik Janez Matelič se je rodil 13. februarja 1950 v Kamniku. Leta 1972 je diplomiral pri profesorju Giuseppu Santomasu na beneški Accademii di Belle Arti, na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pa opravil grafično specialko pri profesorju Zvestu Apolloniu.

Imel je več kot petdeset samostojnih razstav ter sodeloval na več kot osemdesetih skupinskih razstavah doma in po svetu. Dobil je osemnajst nagrad in priznanj. Živi in ustvarja v Kopru, kjer ima grafični atelje in galerijo Sqart.

Tudi za slikarja in grafika Janeza Mateliča je figura, prav tako figuralna skupina, tisti ustvarjalni impulz, ki v značilni kolažni tehniki slikanja z močnim naslonom na risbo, na linijo, ostro, ošiljeno, lomljenih kotov in pogosto kratkopotezno, in na barvo, najpogosteje intenzivno rdečo, modro in rumeno, daje vsebinski in oblikovni pečat premišljenim kompozicijam, kjer dominirata občutje »horror vacui« in simbolnih atribucij.

Preplet grafičnega in slikarskega ponuja vpogled v več zgodb, ki se nizajo v zgovornem zaporedju, katero poudarja posebno atmosfero.

Ni komentarjev:

Objavite komentar