nedelja, 30. januar 2011

Etko Tutta

Etko Tutta

Etko Tutta je rojen leta 1961 v Postojni. Z umetnostjo se je srečal že v otroštvu, saj izhaja iz slikarske družine. Likovno umetnost je študiral na Pedagoški Akademiji v Ljubljani, kjer je leta 1995 diplomiral pri profesorju Milošu Požarju. Po študiju je poučeval na šolah v Novi Gorici.

Leta 1992 se zaposli v HIT-ovih igralnicah in takrat se tudi začne aktivno ukvarjati s slikarstvom. Pri delu uporablja različne tehnike in pristope. V zadnjem času se ukvarja tudi s skulpturo, computer art-om, instalacijo in grafičnim oblikovanjem. Za svoja dela je Tutta prejel več mednarodnih nagrad..

Razstavljal je v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Španiji, na Hrvaškem in v raznih evropskih mestih. Sodeluje pri projektu Slovenija odprta za umetnost ter je organizator mednarodnega srečanja umetnikov MMM ART.

Etko Tutta je slikar metafor, ki jim zna nadeti kar se da Ijubko »obliko«, da primemo izražajo neko včasih ironično in odmaknjeno, včasih dobrosrčno – popustljivo, vendar vedno zavestno in prefinjeno kritično odmaknjenost, ki jo ima avtor do realnosti, na katero metafore namigujejo.

Vrsta impresij, ki jih avtor doživlja, ko s privilegiranega mesta lahko opazuje, so mu gotovo izhodišče, da poglablja svoje vedenje o človeškem duhu, da lahko prodre v najbolj skrito in intimno družbeno podzavest.

Ni komentarjev:

Objavite komentar