nedelja, 19. december 2010

Zoran Toković

Zoran Toković je rojen v Zrenjaninu leta 1956. Diplomiral na pedagoški akademiji na Reki, smer likovna umetnost.

Od prve razstave, ki je bila leta 1976, so se zvrstile še mnoge po galerijah širom Evrope. Poseben uspeh in priznanje pa je doživel, ko se je udeležil izbranih razstav pod pokroviteljstvom znanega stilista Ottavia Missonia (1997-2000).

Leta 2000 je osvojil posebno nagrado žirije in pritegnil nase pozornost širše kulturne javnosti, s tem pa tudi osvojil mnoga visoka priznanja in nagrade za svoja umetniška dela.
Živi ter dela v Izoli in v Trstu. V obeh mestih ima tudi svoj atelje.

Težko je v nekaj vrsticah opisati in predstaviti karakteristike dela avtorja, kot je Zoran Toković. Ob pogledu na njegova dela boste videli, da so zelo organizirana, jasna in idilična. S posebnimi občutki prenaša na platno trenutke življenja z bogato kompozicijo in njemu osebnim toplim karakterističnim koloritom. Brez obzira, da je tematika njegovih slik konkretna v vseh njegovih delih, se čuti optimizem, kateri prihaja iz karakterja avtorja samega. Realnost in njegova dela se združujeta eno v drugo tako, da človeka, ki to gleda v določenem trenutku tako pritegne, da se lahko vidi v njegovih delih.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar