petek, 1. oktober 2010

Silvano D'orsi

Rodil se je leta 1953 v kraju Gioia Sannitica (CE), diplomiral je na Istitutu d’Arte – Cerreto Sannita (BN) na oddelku za keramiko; od 1978. živi in ustvarja v Deruti. Keramik, slikar, kipar, je radovedni eksperimentator različnih tehnik in materialov, poslikava keramike z emajli, ki imajo čisto “ekspresionistični” značaj in platna z akrilnimi barvami, ki se ponašajo z isto močjo.

Predvsem pa je Silvano D'orsi spreten kipar, ki dela ustvarja z različnimi materiali, odvisno od zahteve trenutka. Pomembni pa so ciklusi bronastih skulptur, skozi katere se okarakterizira njegova resnična narava radovednega in izkušenega umetnika. Njegova zadnja dela, v »ognjeodpornem materialu« in bronu, obsežna, so žela velik uspeh med bolj pozornimi zbiralci.

Ta dela izpostavljajo itinerarij, potovanje, ki nam v svoji raznovrstni kromatski obliki, z veščnim grafičnim znakom, skušata govoriti o njegovih zamislih, o načrtu, o potezi kot notranji modrosti. Gre za fizično pretvorbo njegovega migracijskega duha, eksistencialno začudenje za reagiranje v zadušljivi vsakdanjosti ali zato, da zgrabi zadnji občutek evokacije. Od nekdaj Silvano misli, da se mora umetnost doživeti kot eksistencialni prehod v smeri poznavanja nevidnega, neizrekljivega. Kot izliv vseh skritih utemeljevanj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar